Bijna liep het allemaal nog fout op die zaterdag 21 april 2012, toen Jacob Schrieders Portret van vijf kinderen Strick van Linschoten uit 1733 bij Auktionshaus Eichelkraut in Potsdam onder de hamer kwam! Vanwege telefonische onbereikbaarheid van het veilinghuis, moest in allerijl een beroep gedaan worden op een bevriende collega uit Berlijn, die gelukkig op het allerlaatste moment bereid bleek om naar Potsdam te rijden om ter plaatse namens de Stichting Landgoed Linschoten het bieden op zich te nemen.
Het schilderij, dat de vijf kinderen van Johan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759) en zijn vrouw Johanna Antonia Bernard (1706-1740) voorstelt, was eind maart door Laurens Schoemaker, medewerker topografie van het RKD in Den Haag op de internetsite van het veilinghuis ‘ontdekt’. Want terwijl het veilinghuis geen idée had wie hier geportretteerd waren, ontdekte hij onmiddellijk de plek als Huis te Linschoten. De ontdekking mailde hij door aan het Utrechts Archief, die op zeer attente wijze de Stichting Landgoed Linschoten opmerkzaam maakte.
Kunnen we hier iets mee? zo luidde de e-mail die ik een dag later namens de Stichting ontving. Maar natuurlijk! zo luidde mijn antwoord. Want dit unieke familiestuk dat waarschijnlijk na het uitsterven van de familie Strick op drift was geraakt, zou naar mijn mening terug dienen te komen naar de oorsponkelijke omgeving. En dus reisde ik eind april naar Potsdam om bij het meer dan sympathieke veilinghuis Eichelkraut de conditie van het schilderij in ogenschouw te nemen. Bij het bekijken van het schilderij was ik onmiddellijk enthousiast. Niet alleen omdat het schilderij in een zeer goede staat verkeerde, maar vooal ook omdat de ornamenten in het schilderij en ook de totale schilderkunstige kwaliteit veel beter was dan de afbeelding had gesuggereerd. Toegegeven: met een groot kunstwerk hadden we hier niet te maken, maar wel met een dat licht werpt op de rijke geschiedenis van het landgoed, dat het grootste van het groene hart mag heten te zijn.
Over de schilder Jacob Schrieder weten we weinig tot niets. Van zijn hand waren tot nu toe slechts enkele portretten bekend. Het schilderij van de kinderen Strick moet Jacob Schrieder in 1733 voor Johan Hendrik en zijn vrouw hebben geschilderd. Het echtpaar was op 25 maart 1727 in Utrecht getrouwd. In 1733 hadden zij al vijf kinderen: Adriaan werd nog in hetzelfde jaar 1727 geboren, zijn broer Daniel in 1729, Josepha Christina in 1730, terwijl de jongste twee - allebei meisjes - Charlotte en Johanna in 1732 en 1733 ter wereld waren gekomen.
Intussen is Schrieders portret op het Huis te Linschoten (http://www.landgoedlinschoten.nl/) te zien, maar terecht is er door een van de Stichtingsbestuurders op gewezen dat dit soort groepsportretten nimmer in het landhuis hingen maar altijd in de stadshuizen. Het is een kleine historische incongruentie.