Marktberichten

Succesvolle veiling in Uppsala, Zweden

maandag 29 jun 2009

De juni-veiling van het Zweedse veilinghuis Uppasala Auktionskammare (waaraan ik als expert verbonden ben) was een uiterst succesvolle.

Dankzij twee belangrijke vondsten: een paneel van de Florentijn Biagio d’Antonio (werkzaam ca 1445-1510) en een aquarel van de Oostenrijkse schilder Joseph Anton Koch (1768 -1839).

Biagio’s schildering wordt beschouwd als een sleutelstuk van zijn vroege werk, uit de jaren '60 van de 15e eeuw. Het is een zogenoemd ‘spalliera’, een paneel dat deel uitmaakte van de decoratie van een binnenhuis. Dit zeldzame en kwalitatief hoogstaande renaissancestuk bracht maar liefst 10.7 miljoen Zweedse kronen op.
 

Uitzonderlijk hoog was eveneens het bedrag van 2.6 miljoen kronen dat werd neergeteld voor de aquarel van Koch, die onlangs werd ontdekt in een privé-collectie in Göteborg. Werkelijk een gouden vondst! Het stuk is niet alleen een van de weinige voltooide aquarellen op groot formaat van een van de belangrijkste schilders van de Romantiek, maar toont ook een interessante stap in Koch’s schilderkunstige ontwikkeling naar het heroïsche landschap. Het werd dan ook meteen aangekocht door het Metropolitan Museum te New York.